Fler nyheter
Offentlig sektor 4 september 2024

Berättelser från verkligheten: “De sociala förväntningarna är ofta det som hämmar vår potential”

Ingrid Kling började sin karriär som kulturvetare, men fann snart sin passion inom fritidsledarspåret, vilket ledde henne in på ungdomsfrågor. Idag är hon enhetschef på kultur- och fritidsförvaltningen i Lunds kommun, där hon ansvarar för mötesplatser för unga i centrala Lund. Med tidigare erfarenhet som fritidschef i Bjuvs och Burlövs kommuner har hon ett brett perspektiv på de utmaningar och möjligheter som finns inom offentlig sektor.

Vikten av att skapa meningsfull fritid

Ingrid Kling betonar hur viktigt det är att skapa en rolig och meningsfull fritid för ungdomar. För henne är fritiden en central del av ungdomars identitetsskapande, och hon känner en djup tillfredsställelse i att bidra till att unga kan utforska sina intressen och bygga relationer.

– Mina medarbetare möter Lunds unga varje dag och spelar en avgörande roll i att skapa en meningsfull fritid för dem. Jag är övertygad om att det är på fritiden som mycket av ungdomarnas identitetsskapande sker. Det är otroligt givande att få vara en del av deras utforskande av intressen, relationer och lärdomar, säger Ingrid Kling.

Utmaningar och ledarskap i en föränderlig målgrupp

Att vara chef i offentlig sektor innebär också utmaningar, särskilt när det gäller att balansera olika intressen och hantera en stor organisation. Ingrid Kling lyfter fram svårigheterna med att mäta framgångar inom områden som inte är direkt mätbara, såsom det arbete som görs med ungdomar.

– Det kan vara svårt att få gehör för det arbete som inte är mätbart, särskilt när man arbetar med mjuka värden som inte är lagstadgade. Vi möter en bred målgrupp, där behoven ständigt förändras, vilket ställer höga krav på vår förmåga att anpassa oss, berättar Ingrid Kling.

Ett perspektiv för framtidens arbetsliv

Ingrid Kling ser också sin roll som en möjlighet att föra fram den yngre generationens perspektiv, inte bara när det gäller ungdomar utan även unga medarbetare inom kommunen. Hon betonar vikten av att anpassa arbetsgivarorganisationen för att möta de krav och förväntningar som unga idag har.

– Lunds kommun har en stor möjlighet att påverka unga människors start i arbetslivet. Vi måste anpassa oss för att möta en generation som är mer medveten om sina rättigheter och prioriterar balans mellan arbete och privatliv, säger Ingrid Kling.

Ungt kvinnligt ledarskap och framtidens utmaningar

Som en av Framtidens kvinnliga ledare ser Ingrid Kling både utmaningar och möjligheter för unga kvinnor inom sektorn. Hon understryker att de sociala förväntningarna ofta är det som fäller kvinnors potential och att det finns behov av förändringar för att fler unga kvinnor ska vilja bli chefer.

– De sociala förväntningarna är ofta det som hämmar vår potential. Utmaningen för unga kvinnliga chefer är densamma som att vara ung kvinna i allmänhet - du behöver vara bäst utan att framstå som att du vet det. Du behöver ha en någorlunda behaglig personlighet. Du kommer längre om du ser bra ut. Du behöver ofta ha en man som backar dig eller upprepar det du har sagt - om du har tur gör mannen det för att hjälpa. Om du inte är perfekt kommer du dömas hårdare än dina manliga kollegor. Utrymmet för att vara medioker är redan fyllt av män, så det finns bara plats för dig att vara bättre, påpekar Ingrid Kling.

Vidare reflekterar Ingrid över vad hon anser behöver förändras i sektorn för att fler unga kvinnor ska kunna och vilja bli chefer.

– Vi behöver prata om arbetsbelastning, men även de osynliga kraven som ställs på kvinnor att hålla god stämning och att alla är inkluderade. Risken för utbrändhet bland kvinnliga chefer är välkänd. Själv blir jag knappt förvånad när jag hör att kollegor är sjukskrivna. Jag skulle också vilja se mer forskning och förståelse för hur menscykeln påverkar möjligheten att prestera på arbetsplatsen, säger Ingrid Kling.

En uppmaning till framtidens ledare

Trots utmaningarna ser Ingrid Kling positivt på framtiden och uppmanar unga kvinnliga chefer att fortsätta kämpa för sina rättigheter och möjligheter.

– Ge inte upp! Unga kvinnliga chefer förtjänar att vara mediokra, fula, tråkiga och bäst. Vi förtjänar kollegor som mäter sig med oss och chefer som säger att vi har gjort nog. En dag kommer vi sluta få frågan om hur det är att vara en ung kvinnlig chef, inte bara för att vi blivit äldre, avslutar Ingrid Kling.

Fortsätt samtalet med Ingrid Kling, connecta på LinkedIn.

Läs mer: Ledarna inom offentlig sektor

Läs mer: Framtidens kvinnliga ledare 2024