Fler nyheter
Offentlig sektor 25 april 2024

Berättelser från verkligheten: Så släpper chefen loss på sin lediga tid

Fem medlemmar i Ledarna inom offentlig sektor delar generöst med sig av tankar, utmaningar och tips kring hur man bäst skapar balans mellan arbete och fritid.

De har alla en chefsroll eller annan ledande befattning inom olika offentliga verksamheter – allt från kommunalt bostadsföretag och vårdsektor, till regional utveckling och statlig myndighet. En typisk arbetsdag ser ungefär likadan ut för dem alla. Många möten med kollegor och medarbetare i olika forum varvas med strategisk planering och administrativa uppgifter.

Chefsuppdraget kan bli övermäktigt

Gemensamt är också en tydlig enighet om vikten av att kunna släppa jobbet när man är ledig. Lisa Bogren på Uddevallahem menar att det är något som är helt nödvändigt.

– Det är så lätt att våra förväntningar på en chef gör uppdraget gränslöst, med inte sällan snudd på omänskliga krav. Om vi ska hålla hela arbetslivet, och vara bra ledare för oss själva, medarbetare och verksamhet, så måste vi lägga ribban på en hållbar nivå helt enkelt.

Fritid och jobb kan korsbefrukta varandra

Dock är det inte alltid helt lätt att koppla av fullständigt utanför arbetstid, i synnerhet om jobbet kretsar kring ett av de stora personliga intresseområdena. Så är det för både Agneta Franzén Hermin som jobbar på ungdomsmottagning i Uppsala, och för Anders Trumberg som jobbar inom Region Örebro län. Även om de strävar efter att ägna fritiden åt helt andra saker, ser de ett mervärde i en viss korsbefruktning med yrkesområdet.

– Jag är djupt intresserad av den typen av frågor som rör mitt professionella område och snappar mycket sakinformation från olika radioprogram och poddar som jag väljer att lyssna på när jag är ledig. Nu planerar vi till exempel inför en stor konferens på jobbet och där har mitt lyssnande gett flera intressanta tips på talare, berättar Agneta Franzén Hermin.

En annan typ av korsbefruktning blir möjlig när fritidsaktiviteterna bildar tydlig kontrast mot arbetsuppgifterna, menar Anders Trumberg. Han tar gärna långa promenader med sin hund och gillar också att använda händerna, till exempel genom att brodera eller bygga en grillplats vid sommarstugan.

– Eftersom jag skriver och läser mycket i mitt arbete så är det skönt att göra något som innebär fysisk aktivitet och som har en tydlig avgränsning i tid. För min del handlar det mycket om att få utlopp för min kreativa sida. Det ger också effekt på arbetet där det ofta handlar om att lösa olika små och stora utmaningar, säger Anders Trumberg.

Rutiner som gör skillnad

Flera av de övriga känner igen sig i att erfarenheter från privatlivet ofta kan ge positiva insikter som stödjer ledarskapet eller den professionella utvecklingen. Erica Elmenmo, som arbetar med Facility management på sjukhus, har i perioder haft familjehem som uppdrag tillsammans med sin man. Det har varit både givande och lärorikt anser hon.

– Jag har alltid med mig i tanken att människor jag möter bär på en ryggsäck, fylld med erfarenheter och känslor som jag kanske inte känner till men som påverkar deras humör eller agerande. Jag strävar efter att inte agera spontant utan i stället ta mig tid att reflektera och lyssna på insikter från andra innan jag tar nästa steg.

En konkret rutin Erica Elmenmo har är att alltid byta kläder när hon kommer hem från jobbet. Det markerar övergången till fritid och ger bättre förutsättningar att tåla några av hennes favoritsysselsättningar –yoga, träning och trädgårdsarbete. Även Andrea Kurdik på Trafikverket tycker att den åtråvärda balansen mellan arbete och fritid bäst nås genom att söka aktiviteter som skiljer sig från jobbet. Det ska mycket till för att hon ska missa sin tid med hästarna i stallet eller sin gitarrkurs varje vecka.

Balans genom att rensa

I övrigt försöker hon minska ner på ”måsten” och inte proppa kalendern full av aktiviteter när hon är ledig från jobbet.

– Det är inte alltid så lätt, då ens drivkrafter och valda sanningar lurar en i fel riktningar. Det är individuellt för alla vad de hämtar energi av, så att känna sig själv och prioritera det är ett ansvar vi behöver ha. Med tiden har jag hittat mina personliga återhämtningsmoment – ofta handlar det om "långsammare", "mindre innehåll", "mer här och nu"-stunder, säger Andrea Kurdik.

Lisa Bogren har samma inställning och är särskilt noga med att ”stänga veckan” på fredagar för att kunna koppla bort jobbet under helgen. Inför längre ledigheter blockar hon en hel dag i kalendern per vecka som hon ska vara ledig. Det ger henne tid att beta av öppna frågor och planera första tiden efter ledigheten.

Våga säga nej och vara snäll mot dig själv

Även under arbetstid finns flera saker att göra som skapar bättre förutsättningar för en hållbar och balanserad tillvaro. Lisa Bogren och Erica Elmenmo bokar aktivt in tid med sig själva i kalendern – inför och efter viktiga möten, för reflektion eller för fokusarbete till exempel. Det är också viktigt att ta ägarskap över sin egen situation och våga sätta gränser, påpekar Anders Trumberg och Andrea Kurdik. När det kommer förfrågningar och önskemål från olika håll vill man gärna säga ja till alla. Men ingen av dem som hör av sig ser helheten i arbetsbelastningen, så den behöver man ta ansvar för själv. Att tänka i termer av livshjulets olika beståndsdelar som exempelvis ekonomi, arbete, fysisk omgivning, kärlek och hälsa, där arbete inte är mer än en sjundedel, är ett sätt att skapa rimliga förväntningar på hur man ska fördela sin tid, menar Agneta Franzén Hermin. Med det tankesättet kan man som chef också bidra till en sund inställning och kultur på arbetsplatsen där fler hittar balansen mellan arbete och fritid.