Ledarnas övergripande inriktning i avtalsrörelsen
Förbättrad lokal lönebildning för chefer
Ledarna har i mer än 30 år tecknat processlöneavtal som utgår ifrån en lokal lönebildning utan centralt angivna nivåer. Dessa Ledaravtal inom den privata sektorn och Ledarnas övriga löneavtal inom offentlig och ideell sektor har som målsättning att skapa utveckling och lönsamhet för verksamheten och kompetens- och löneutveckling för chefen och medarbetaren i linje med verksamhetens vision och mål. Ledaravtalen är tillsvidareavtal och har ett starkt kompetensutvecklingsfokus. Tilliten mellan parterna som tecknar avtalen är en grundläggande parameter i tillsvidareavtal och den möjlighet till kontinuerlig förändring och förbättring som det ger är unik.
Idag är Ledaravtalet och våra övriga processlöneavtal vanligt förekommande på den svenska arbetsmarknaden men tyvärr är det fortfarande så att tillämpningen av dem inte fungerar helt optimalt i vissa verksamheter. Där det inte fungerar ser vi ofta att arbetsgivaren har en alltför stor följsamhet till andra förbunds löneavtal, vilket hämmar den lokala lönebildningens grundidé som knyter an till verksamheters produktivitet och lönsamhet. Som centrala parter behöver vi ta ett större gemensamt ansvar för att stötta de lokala parterna i att säkerställa att löneavtalen vi har tecknat och står bakom på central nivå, tillämpas på det sätt som är tänkt.
Ledarna yrkar att:
- Partsgemensamma aktiviteter ska genomföras i syfte att skapa en bättre tillämpning av Ledaravtalet och Ledarnas övriga löneavtal.
- Parterna gemensamt tar fram ett uppdaterat stödmaterial som riktar sig till arbetsgivare och chefer i syfte att underlätta tillämpningen av våra lönebildningsavtal.
- Parterna tillsätter en partsgemensam arbetsgrupp med uppdrag att finna goda exempel i verksamheter där lönebildningsavtalet fungerar, i syfte att lära och dela med sig av erfarenheter för resten av branschen.
- Ledaravtalet och Ledarnas övriga löneavtal kompletteras med förtydligande skrivningar gällande kompetensplanering. Dialogen behöver klarlägga verksamhetens kompetensbehov och chefens kompetensutveckling. Kompetensplanering behöver vara en naturlig del av dialogen.
- Komplettera Ledaravtalet och Ledarnas övriga löneavtal med följande text;
”Det ställs höga krav på chefer och chefer måste i sin tur ha realistiska förutsättningar för att framgångsrikt kunna hantera sitt uppdrag. En dialog mellan chef och närmaste överordnad kring chefens förutsättningar syftar till att skapa hållbara chefer vilket gynnar verksamheten, medarbetare och chefen själv”.
Hållbara chefer
Chefer har en avgörande roll för verksamheters framgång och välfärdens utveckling. Att leda medarbetare och verksamhet fram till resultat är chefens viktigaste uppgift. Ett gott ledarskap är grundläggande för att skapa resultat och för att få motiverade medarbetare.
Även om ledarskapet är personligt och formas av individens värderingar, förmågor och drivkrafter så är chefens organisatoriska förutsättningar avgörande för att ledaregenskaperna ska kunna omsättas i praktiken. Det förutsätter en bra balans mellan arbetsbelastning, resurser, krav och stöd.
För att vara hållbar som chef krävs en kontinuerlig dialog om chefens uppdrag och förutsättningar. Dialogen bör omhänderta exempelvis befogenheter, stöd i organisationen samt förväntningar på tillgänglighet och flexibilitet.
De organisatoriska förutsättningar som krävs för att hantera alla delar i chefsuppdraget behöver finnas på plats för att chefer ska vara hållbara över tid.
Attraktiva chefsuppdrag med möjlighet till relevant och uppdaterad kompetensutveckling har en viktig roll för framtidens chefsförsörjning och rekrytering av nya chefer i olika åldersgrupper med olika bakgrund och erfarenhet. Verksamheten behöver säkerställa att det finns planerad introduktion, att det finns utrymme för att vara chef och leda, att det finns tid för återhämtning och kompetenshöjning och utveckling.
Ledarna yrkar att:
- Partsgemensamma aktiviteter ska genomföras kring ämnet Hållbara Chefer för att lyfta chefers arbetsmiljö och visa på bra åtgärder för att nå en hållbar arbetssituation.
- Fortsatt partsgemensamt arbete genomförs för att informera om, följa upp efterlevnaden samt utvärdera effekterna av chefsdialogen. Särskilt fokus bör läggas på chefens tillgänglighet och tid att leda. En gemensam arbetsgrupp tillsätts med syfte att genomföra aktiviteter.
Inkoppling
Ledarna har i dag ett antal centrala kollektivavtal där vi är part genom så kallat inkopplingsavtal. Dessa vill vi förändra så att Ledarna istället har direktverkande kollektivavtal där ett inkopplingsförfarande inte är nödvändigt.
Ledarna yrkar att:
- Ledarnas kollektivavtal med [aktuell arbetsgivarorganisation] blir direktverkande.
Chefer inom avtalsområden stat samt kommun och region
Yrkanden inom stat, kommun och region färdigställs inom ramen för OFR S/P/O samt inom OFR AKV och kommer utgå från ovanstående yrkanden men anpassas till chefers förutsättningar inom dessa områden.