Kira Unger: Allt talar för att du också kan lyckas
Redan i tredje klass sa hennes pappa: Du kan göra vad du vill, bara du försöker tillräckligt mycket.
– Jag tror fortfarande på det, säger Kira Unger.
Hon var inte äldre än tio år när hon valde yrkesbana – hon skulle bli jurist som sin farbror, advokaten Sven Unger. Uppväxt i Stockholm, Mexiko och Skåne blev det på Stockholms universitet hon gick sin juristutbildning. Efter studierna fick hon jobb på Mannheimer Swartlings M&A-avdelning.
– Det var ett fantastiskt privilegium att få jobba där, säger hon.
Ändå var det något som skavde. Alla klienter brottades med samma problem för att hantera dokument och avtal: antingen använde de en rad olika, smala digitala lösningar eller så förlitade de sig på olika manuella processer. Ineffektivt, dyrt och riskfyllt, tänkte Kira.
Samma reflektion gjorde hennes vän Olga Beck-Friis, managementkonsult på McKinsey digital labs.
– Vi insåg att det fanns ett gap inom legal tech och bestämde oss för att starta Pocketlaw.
Utmaningar blir lärdomar
I samma veva utlyste Vinnova ett projekt inom AI-juridik, och genom det fick de två miljoner kronor för att starta sitt AI-drivna legal tech-bolag. 2020 lanserades Pocketlaw.
– Det är bland det bästa jag gjort. Jag har fått uppleva motgångar och medgångar som är ovärderliga. Den största lärdomen är att det alltid kommer nya utmaningar, som blir nya lärdomar, säger Kira Unger, som driver 30-mannabolaget med en budget på över 32 miljoner kronor.
Målmedvetenheten går nästan att ta på när man pratar med Kira Unger. Den som är i en position att kunna sätta mål för sin livsbana ska göra det, menar hon:
– Sätt upp ditt livsmål och kör mot det. Lägg kraften på det som går att förändra och våga göra det. Sedan gäller det att ständigt utöka det område du har kontroll över.
Hur tar du dig an motgångar?
– Jag använder det som kallas growth mindset. En motgång är en ny möjlighet till lärande. Rent praktiskt blir problem lättare att lösa om man bryter ner dem och tar ett steg i taget. Det är också viktigt att våga be om hjälp. Det kan vara det modigaste du kan göra.
Ny strategi
Många gånger är det värsta man kan göra att inte göra något. Vid jul 2022 konstaterade Kira Unger och Olga Beck-Friis att deras kunder (små och medelstora företag) fick allt sämre ekonomi i det nya världsläget. Pocketlaw behövde nå större företag. Vad krävdes då av dem själva? 2023 inleddes med att göra den analysen. Under våren utvecklade de sin tjänst i den nya riktningen, organiserade om och rekryterade personal relevant för den förändrade verksamheten. Belöningen kom snabbt. Redan i resultatet för tredje kvartalet syntes förändringen.
– Under andra halvan av förra året hade vi vår bästa försäljning någonsin. Vi har gjort en del misstag, felrekryteringar och tagit dåliga beslut också, men vi omfamnar det eftersom det är så vi lär oss och växer i en sund takt.
Det här med avkoppling är inte Kira Ungers bästa gren, erkänner hon:
– Pocketlaw är mitt liv. Jag kan inte helt skilja på jobb och fritid. Vi vill bygga det bästa AI-legal-tech-bolaget i världen och se till att organisationer får de allra bästa förutsättningar att ta sig an affärsutmaningar och lyckas. När man känner att man lyckas med det så är det väldigt motiverande.
Att hon ger allt hon har, har också att göra med en stor och tidig förlust. När hon var fem år gick hennes mamma bort:
– Jag har fått höra att hon var en briljant person. Jag vill leva ett liv för oss båda.
Viktigt att dela kunskap
Men visst kopplar hon av. Till exempel genom promenader med labradoodeln Pimm. Hon går också regelbundet till en coach för personlig utveckling.
– Det är ett ansvar att se till att man håller sig mentalt och fysiskt stark. De bästa idéerna kommer oftast när man helt kopplar bort för att få in ny kreativ energi.
En viktig del av Kira Ungers ledarskap är att dela:
– Det jag uppnått beror mycket på vad andra har gett mig, och det är viktigt för mig att ge vidare.
Att bli förebild genom FKL påminner henne om hur viktigt det är att vara sann mot sig själv eftersom det hon gör kan påverka andra. Ibland tänker hon på hur lilla Sverige, så långt borta, skapat förebildsbolag som Ikea, Ericsson, Spotify och Skype.
– Om dessa entreprenörer lyckats talar allt för att du också kan lyckas. Om du bara är uthållig, målinriktad, beslutsam, ödmjuk och ger allt du har.
Kira Unger
Född: Stockholm 1992.
Roll: Vd & grundare
Organisation: Pocketlaw
Familj: Maken Felix Söderlind och hunden Pimm.
Förebild: Serena Williams. För att hon är en banbrytare inom sin kategori.
Det har tagit mig hit: Målinriktning, beslutsamhet och enorma mängder stöd och hjälp från personer i min omgivning
Tre tips till unga kvinnor som vill bli ledare
- Definiera ditt slutmål. Sätt din livsplan med slutmålet som utgångspunkt. Definiera vem du vill vara, vad vill du göra och vilka värderingar som driver dig framåt och låt detta guida dina prioriteringar. Bryt ner den långsiktiga planen i mindre steg och säkerställ att varje dag i ditt liv bidrar till dina långsiktiga mål.
- Var proaktiv. Fokusera all din kraft på det som du kan förändra, och ödsla inte energi på faktorer som är utom din kontroll. Lär dig av misstag och erfarenheter, och ansvara för din egen utveckling.
- Mentorskap och support. Omge dig av mentorer, förebilder och inspirerande och stöttande personer som kan dela med sig av sina erfarenheter och bidra till din utveckling. Du kan få så mycket hjälp om du bara frågar, våga be om råd och feedback när du behöver det (och när du inte tror att du behöver det).
Mer om Framtidens kvinnliga ledare
- Sandhya Mathur, första plats 2024: Företag kan driva verklig förändring
- Najat Abbas, andra plats 2024: Det finns mycket potential bland unga i förorten
- Allt om Framtidens kvinnliga ledare