Najat Abbas: Det finns mycket potential bland unga i förorten
På sätt och vis har Najat Abbas sin förra chef på förskolan Stenkolet, Stephanie Robyn, att tacka för att hon är där hon är idag. I ett medarbetarsamtal påpekade hon att det var dags för Najat att gå vidare.
– Hon sa: Byt. Du är redo att driva dina hjärtfrågor, du är överkvalificerad för detta nu, säger Najat Abbas.
Najat Abbas karriär har växelvis bestått av långsiktigt strategiskt arbete och vardagsnära social verksamhet. Runt 2015 startade hon ett transitboende och en förskola för flyktingbarn tillsammans med kommunen. Då saknade hon det långsiktiga förändringsarbetet. Som EU-samordnare på UD och justitiedepartementet saknade hon att se konkret förändring för andra människor.
– Känslan när jag kom till The Good Talents var: Wow! Nu är jag hemma – här kan jag vara hela mig själv, säger hon.
Passiva ungdomar blir förändringsagenter
Sedan 2021 är hon verksamhetschef på den ideella föreningen som grundades 2012 och sedan dess har engagerat ungdomar från Stockholm, främst Botkyrka, i program för ledarskap och socialt entreprenörskap. Där får de hitta och utveckla sin självkänsla och sin talang samt utveckla idéer som löser samhällsproblem. Ungdomar som deltar i programmen går ofta vidare till ungdomsledare eller andra roller i verksamheten.
– Våra ungdomar går från passiva åskådare till aktiva förändringsagenter med starkare självförtroende. En tidigare programdeltagare sitter i vår styrelse nu.
Genom partnerskap med näringslivet får ungdomarna nätverk som tar dem vidare i livet som vuxna. The Good Talents håller också workshops och kurser för näringslivet om hur inkluderande bemötande och mångfald kan implementeras ”på riktigt”.
– Det är trendigt med mångfald och hållbarhet och det finns en vilja, men också mycket kvar att göra. Hos oss får makthavare verktyg för att skapa inkludering.
Ledarskap att få medarbetarna att blomstra
För att driva verksamheten har Najat Abbas en årsbudget på fyra miljoner kronor. De är 17 anställda på kansliet och skapar runt 100 arbeten för ungdomar per år.
– För mig är ledarskap främst att skapa en trygg plats där mina medarbetare kan blomstra och utveckla till sin fulla potential. Jag tror på en miljö där varje individ känner sig sedd, hörd och respekterad, där deras unika styrkor uppmuntras och stärks.
Det senaste året har de utökat verksamheten från Botkyrka till Stockholms stad och Haninge – utan att öka kostnaderna. Hennes stora utmaning är, som för alla i civilsamhällssektorn, ekonomin:
– Det är utmanande som ledare att aldrig veta vad vi får in nästa år, om jag kan ha kvar alla anställda. Samtidigt har det utvecklat mig mycket att vara ledare i finansiell osäkerhet.
Återhämtning A och O
Men det finns det som är viktigare än pengar. En prioritering Najat Abbas aldrig släpper på är hälsan.
– Även om vi brinner för det vi gör är det bara ett jobb. Det får aldrig bli på bekostnad av vår hälsa. Det är det viktigaste vi har.
Därför försöker hon bygga in återhämtningspauser under arbetsdagen, och ser gärna att de anställda tillsammans tar en promenad eller en fikapaus. Att inte sitta kvar på jobbet efter arbetstid är också en viktig signal från henne som ledare. Det har blivit lättare sedan den nu halvårsgamla dottern kom in i hennes liv.
För Najat Abbas har ledarskap kommit naturligt. Hon är äldst av fem syskon, fick med sig laget före jaget-attityden som fotbollstjej i Enskede IK och har också tränat sin lillasysters flicklag i hemmaförorten Högdalen.
– Jag har alltid haft bra självförtroende och tagit mig an utmaningar som inte förväntades av en förortstjej, säger hon. När andra sa ”du kan inte” – då sa jag: Jag kan visst!
Förebild för mångfald
Just att få kvinnor och flickor att ta plats är en viktig mission i hennes liv. Därför sitter hon nu också i styrelsen för UN Women Sverige.
– Din röst är en kraftfull resurs som kan göra skillnad, oavsett om det handlar om att rösta i val, tala på möten eller i gruppdiskussioner. Låt aldrig din röst tystna, den kan göra en verklig skillnad i ditt liv och i världen.
Hon är gärna den som för in mångfald där det behövs:
– Jag är stolt över min identitet och det har alltid varit viktigt för mig att representera dem som är i minoritet. Jag kan vara den jag är och ha de positioner jag har. Den sortens förebilder saknade jag som liten.
Att nu genom FKL-listan lyftas fram som en förebild känns ”jättehäftigt”, säger hon.
– Oavsett bakgrund kan man komma framåt bara man jobbar för det. För mig är det viktigt att bidra till samhället och till att andra människor följer sina drömmar. Det finns mycket talang och potential bland unga i förorten.
Najat Abbas
Född: 1991, Sidi Kacem, Marocko.
Roll: Verksamhetschef.
Organisation: The Good Talents.
Familj: Min dotter Selima, 6 månader.
Förebild: Min mamma. Hon ser möjligheter i de mest utmanande situationer. Hennes mod att satsa på sina drömmar är beundransvärt. Hon ser också till att alla känner sig bekväma och uppskattade. Den medmänskligheten och generositeten vill jag föra vidare.
Det har tagit mig hit: Att jag trott på mig själv och strävat efter utveckling. Att jag vågat testa och vara nybörjare. Att se varje situation som en möjlighet att lära har varit avgörande för min kontinuerliga utveckling.
Tre tips till unga kvinnor som vill bli ledare
- Lyssna inte på nej-sägare. Ofta när människor säger att du inte kan, är det för att de själva saknar tilltron till sin förmåga och därför har svårt att föreställa sig att någon annan kan lyckas. Så, låt inte tvivlarna få dig att tveka.
- Våga gå emot andras förväntningar. Det är viktigt att våga följa sina drömmar. På The Good Talents erbjuder vi studieworkshops där unga får utforska sina intressen och styrkor för att hjälpa dem att se fler möjligheter.
- Tro på dig själv. Tro på din förmåga att påverka. Ta ägandeskap över din livssituation, du har kapacitet att förändra ditt liv, din framtid och samhället. Utmana dig själv och var inte rädd för att misslyckas.
Mer om Framtidens kvinnliga ledare
- Sandhya Mathur, första plats 2024: Företag kan driva verklig förändring
- Kira Unger, tredje plats 2024: Allt talar för att du också kan lyckas
- Allt om Framtidens kvinnliga ledare