Vi respekterar ditt val av kakanvändning på ledarna.se. Det här innehållet visas via en extern part, Youtube. Genom att titta på materialet godkänner du Youtubes villkor.
Lönesättning – en sammanfattning
När det fungerar som bäst är dina medarbetares löneutveckling tydligt kopplad till verksamhetens utveckling mot mål och vision.
Förutsättningar för lönesättning
För att lyckas med din lönesättning behöver du:
- känna till organisationens lönepolicy
- använda lönekriterier
- ta hänsyn till lönestrukturen i din organisation
- mandat och inflytande i lönesättningen
- diskutera med dina chefskollegor
- ha utvecklingssamtal med dina medarbetare
- kunskap om bedömning vid individuell lönesättning
- tillräckligt med tid att avsätta till väl förberedda samtal.
Du behöver också känna till hur lönesättningen påverkas av de kollektivavtal som dina medarbetare omfattas av. Prata med din hr-avdelning om du är osäker.
Det finns också lagar som påverkar din lönesättning:
- Diskrimineringslagen – både löneprocessen och lönesättningen ska vara fria från diskriminerande inslag.
- Föräldraledighetslagen – föräldralediga ska inte missgynnas, utan har rätt till lönesamtal och lönerevision utifrån sina senast kända prestationer.
- Förtroendemannalagen – förtroendevalda ska inte få sämre villkor på grund av sitt uppdrag, och har rätt till viss betald ledighet för att utöva sitt uppdrag.
- Lag mot diskriminering av deltidsarbetande och arbetstagare med tidsbegränsad anställning – du får inte tillämpa löne- och andra anställningsvillkor som missgynnar deltidsarbetande eller arbetstagare med tidsbegränsad anställning.
Lönepolicy
I lönepolicyn ska det tydligt framgå hur organisationen jobbar med belöning och lönesättning. Som lönesättande chef är ditt uppdrag att omsätta lönepolicyn i praktiken.
Här kan du läsa mer om vad en bra lönepolicy ska innehålla.
Bedömning och värdering
Det är i den kontinuerliga dialogen med dina medarbetare som du skapar dig en bild av hur var och en bidrar till verksamhetens utveckling mot mål och vision. Detta är grunden för bedömningen och lönesättningen.
Här kan du läsa mer om bedömning vid individuell lönesättning.
Bekräfta den gemensamma bilden i lönesamtalet
Lönesamtalet blir den avstämning där du och din medarbetare summerar och i bästa fall bekräftar er gemensamma bild av vad medarbetaren har levererat och hur. Använd samtalet till att förklara vad som ligger till grund för din bedömning och hur medarbetaren kan påverka sin löneutveckling under kommande år.
Här kan du läsa mer om lönesamtalet.
Utvärdera löneprocessen och dra lärdomar
För att utveckla lönesättningen behöver du utvärdera hur det har gått, och dra lärdomar inför nästa gång. Det hjälper dig att tidigt fånga upp sådant som du önskar att du gjort annorlunda senast.
Lön och motivation
Belöning och motivation hänger ihop. Vilken typ av belöning som fungerar bäst är individuellt.
Här kan du läsa mer om lön och motivation.
Ditt sätt att arbeta med lön har en direkt påverkan på verksamheten. Dels eftersom belöning motiverar men också för att du i dialogen tar tillvara medarbetarnas kunskap om vad verksamheten behöver. Vi har gjort en film som förklarar hur vi ser på sambandet.