Chefers egen arbetsmiljö – vem företräder chefen?

Vad är det som gör att kvinnor som är chefer i högre utsträckning än män drabbas av ohälsa? Behöver chefer egna arbetsmiljöombud? Se ett webbinarium om chefers arbetsmiljö.

Webbinariet spelades in den 12 april 2024.

Psykisk ohälsa har ökat dramatiskt i arbetslivet och drabbar i allt högre utsträckning även chefer, inte minst kvinnor. Samtidigt förväntas vi arbeta allt längre upp i åldrarna och för att klara av det måste chefsuppdragen vara hållbara över tid.

Chefers fokus ligger ofta på medarbetarnas arbetsmiljö och många chefer själva och deras arbetsgivare riskerar att glömma bort att chefer, precis som andra arbetstagare, också omfattas av de lagar och regler som rör arbetsmiljön.

Anki Udd, ledarskapsutvecklare på Ledarna, presenterar den nya rapporten Chefers egen arbetsmiljö – vem företräder chefen? där nästan 20 000 chefer har svarat på frågor om sin egen organisatoriska och sociala arbetsmiljö. Under webbinariet får du höra om:

  • Hur chefer upplever sin egen arbetsmiljö.
  • I vilken utsträckning chefer pratar om sin egen arbetsmiljö och med vem.
  • I vilken utsträckning chefer kan påverka sin egen arbetsmiljö.
  • Vem eller vilka som chefer själva menar företräder dem när det rör chefens arbetsmiljö.

Medverkande

  • Malin Cato, projektledare Ett hållbart arbetsliv på Arbetsmiljöverket
  • Maria Steinberg, jurist, universitetslektor och forskare i arbetsmiljörätt
  • Mikael Wennergren, facklig förtroendevald/nationellt huvudskyddsombud Ledarna Volvokoncernen Sverige
  • Andreas Miller, förbundsordförande Ledarna

Moderator: Ellinor Persson

Svar på inkomna frågor som inte besvarades under webbinariet

Fråga: Kan en chef som inte tar OSA-arbetet på allvar verkligen få vara chef? Jag kan uppleva att det är mycket snack och liten verkstad.

Svar: Chefer ska naturligtvis följa de regelverk som råder på arbetsmarknaden. Om det inte sker är det arbetsgivarens ansvar att se till att cheferna har den kunskap och de resurser de behöver för att ta ansvar för delegerade arbetsmiljöuppgifter. Kanske är detta något att ta upp med din organisations skyddsombud/skyddskommitté och HR för att föreslå förbättringar?

Fråga: Det är sämre förutsättningar som chef inom vissa områden; kommun, vård och omsorg och barnomsorg. Varför är det fortsatt så? Vad tror ni att det beror på? Vad behöver göras?

Svar: Ja, det stämmer av förutsättningarna är sämre inom de arbetsområden där kvinnor är överrepresenterade, såsom vård och omsorg. En förklaring är sannolikt att arbete med människor fortfarande är lägre värderat än många andra verksamheter.

Det är många aktörer som likt Ledarna uppmärksammar detta. I Chefers organisatoriska förutsättningar i kommuner och regioner – en kunskapssammanställning finns mer att läsa på det temat.

För att skapa bättre organisatoriska förutsättningar för chefer i dessa verksamheter uppmanar Ledarna politiker i kommuner och regioner att prioritera chefers förutsättningar bland annat genom att:

  • Granska kritiskt förutsättningar i organisationen
  • Synliggöra chefers arbetsmiljö
  • Se över chefsuppdragen
  • Ge chefer tillgång till stödfunktioner
  • Minska medarbetargruppernas storlek
  • Se över processer och strukturer
  • Skapa forum för dialog och utbyte
  • Se över tillämpningen av tidsbegränsade chefsförordnanden

Fråga: Vad mer än chefens egna arbetsmiljöansvar för sina medarbetare påverkar chefers egen arbetsmiljö?

Svar: Det är många delar som behöver vara på plats för att chefer ska uppleva en bra arbetsmiljö och vara hållbara på sikt. Det handlar om att ha tillräckliga organisatoriska förutsättningar för att hantera alla delar som följer med ett chefsuppdrag. Exempelvis tillräckligt mandat, personal och resurser, storlek på medarbetargrupper, information, relation till den egna chefen och tillgång till stödfunktioner. Läs gärna mer om vad Ledarna menar med Hållbara chefer och vad som krävs för att uppnå detta.

Fråga: Jag saknar ledarna som skyddsombud på arbetsplatsen. Hur tänker ni kring detta?

Svar: Vi ser positivt på om medlemmar i Ledarna vill åta sig förtroendeuppdrag som arbetsmiljö-/skyddsombud. Det är anställda på respektive arbetsplats som väljer vem eller vilka som ska företräda dem som skyddsombud eller ingå i en skyddskommitté.

Fråga: Jag upplever att det ibland kan vara svårt att applicera kraven i OSA på chefsrollen, exempelvis att få stöd i prioritering vid hög arbetsbelastning. I chefsrollen ligger ett stort ansvar på självledarskap och förmåga att prioritera. Har ni några exempel på hur man kan prata om dessa frågor kopplade till chefsrollen även om det är svårt?

Svar: Även om du själv är chef har också du behov av att kunna föra en dialog med din närmaste chef/uppdragsgivare. Din chef har ett ansvar för dig som arbetstagare, liksom du har för dina medarbetare. Det är värdefullt att regelbundet ha en dialog och stämma av med din chef om vad som sker i verksamheten, vilka utmaningar du står inför och också hur du upplever din egen arbetssituation. Här kan ni också prata om eventuella konsekvenser av olika möjliga prioriteringar. Vi vet att relationen till närmaste chef kan se olika ut, och det kommer kanske inte alltid helt naturligt att ha en uppdragsdialog. Om du är medlem i Ledarna är du alltid välkommen att höra av dig till vår chefsrådgivning om du behöver stöd och råd.

Fråga: Beror den sämre arbetsmiljön i kommun och region på att de är politikerstyrda verksamheter?

Svar: En av våra gäster, docent Maria Steinberg, konstaterade att kommuner och regioner är politiskt styrda. Det är i dessa sektorer cheferna har sämre förutsättningar. Om det beror på att de är politiskt styrda, offentligt finansierade eller för att där bedrivs viss typ av verksamhet låter vi vara osagt.

Fråga: Borde inte Ledarna arrangera fler utbildningar och för chefsskyddsombud ? Känns just i dag som en brist.

Svar: Ledarna erbjuder en lång rad utbildningar för våra medlemmar där också arbetsmiljökunskap ingår. Vi har dock inte utbildningar för skyddsombud i dagsläget. Bland Ledarnas medlemmar är det relativt få som är valda till skyddsombud för chefer. Det kan vara svårt för chefer att ovanpå sitt ordinarie jobb mäkta med att ta på sig ytterligare uppgifter som arbetsmiljöombud. För utbildning hänvisar vi till Prevent, en organisation med fokus på arbetsmiljö som Ledarna också är ägare till genom PTK.

Fråga: Kan till exemepel styrelseordförande agera skyddsombud för företagets vd?

Svar: En av grunderna för att kunna bli vald till arbetsmiljöombud är att ha en anställning, vilket en styrelseordförande sällan har. Däremot skulle ett anställt valt skyddsombud för tjänstemän (och/eller chefer) kunna företräda även en vd, då hen omfattas av Arbetsmiljölagen.

Tändstickor varav en är bränd. Text: Chefers egen arbetsmiljö – vem företräder chefen?