Vi respekterar ditt val av kakanvändning på ledarna.se. Det här innehållet visas via en extern part, Vimeo. Genom att titta på materialet godkänner du Vimeos villkor.
Lönlöst att få det att fungera? Låt chefen vara chef
Webbinariet sändes den 25 november 2020.
Laga sängar, fixa krånglande datorer och skrivare samt rapportera in uppgifter i otaliga system. Det är bara några exempel på uppgifter som chefer inom vård och omsorg behöver göra på sin arbetstid. Det här är uppgifter som stjäl dyrbar tid från det egentliga uppdraget som chef – att leda och utveckla verksamhet och medarbetare.
Vård- och omsorgschefer har högre utbildning, större medarbetargrupper men lägre lön i jämförelse med chefer som är verksamma inom arbetsområden som inte är lika kvinnodominerande. Utöver detta förväntas de dessutom hantera uppgifter som inte ligger inom deras ansvarsområde.
Ledarnas rapport Lönlöst att få det att fungera? visar att det finns 18 arbetsområden där mer än 80 procent av cheferna är män. Men endast tre arbetsområden, hälso- och sjukvård, äldreomsorg och LSS omsorg, där mer än 80 procent av cheferna är kvinnor. Inom dessa tre områden har chefer generellt sett betydligt sämre organisatoriska förutsättningar än sina kollegor i övriga arbetsområden. Och det gäller oavsett om chefen är man eller kvinna.
Detta och mycket mer presenterar vi under seminariet Lönlöst att få det att fungera? Du får också ta del av intressanta samtal med forskare och praktiker om vad som krävs för att dessa samhällsviktiga chefsuppdrag ska upplevas attraktiva och ges adekvata förutsättningar.
Ledarnas chefsekonom Anna Thoursie presenterar rapporten följt av panelsamtal med:
- Andreas Miller, förbundsordförande Ledarna
- Anna Thoursie, chefsekonom Ledarna
- Lisa Björk, fil.dr. i arbetsvetenskap vid institutet för stressmedicin Västra Götaland
- Linda Corin, fil.dr. i arbetsvetenskap vid institutet för stressmedicin Västra Götaland
- Jenny Wibacke, ordförande för LiVO, Ledarna inom vård och omsorg
- Linda Persson Melin, avdelningen för arbetsgivarpolitik, SKR – Sveriges kommuner och regioner
Moderator: Anki Udd, ledarskapsutvecklare Ledarna